In primul rand suntem bucurosi ca am reusit sa dezvoltam acest modul ce vine in completarea aplicatiei experior. Acest modul acopera si cazul de invatare asistata pe care nu il aveam acoperit, astfel acum elevi se pot grupa in ceea ce numim clase virtuale, sub coordonarea unui profesor care sa-i urmareasca si sa ii antreneze cat se poate mai bine.
Ca si restul modulelor, modulul de clase virtuale este un lucru suplimentar activitatii didactice din cadrul clasei reale. Astfel elevi unei clase impreuna cu profesorul pot forma o clasa virtuala si profesorul isi poate continua activitatea didactica si in afara orelor de la scoala. Elevi pot dobandi astfel noi cunostinte sau si le pot insusi mai bine pe cele predate la clasa.
Analizand lucrurile care se pot intampla in clasa am retinut urmatoarele activitati: un profesor preda o lectie, un profesor da un test/lucrare, un profesor poate pune o intrebare cu caracter general la care sa poata raspunde orice elev sau poate intra in discutie directa cu un singur elev (ascultare sau adresare de intrebari dirijate), un profesor poate da tema, un elev poate arata tema profesorului, un profesor poate nota raspunsurile primite sau rezolvarile temelor si in final un elev poate pune o intrebare profesorului pentru a-si lamuri niste lucruri. Prin aceste activitati acoperim partile de expunere a materialului didactic, cererea de feed-back pe scara larga (teste, lucrari) sau dirijat (intrebari dirijate), evaluare (posibilitatea de a da note), invatare (elevul isi insuseste materialul didactic expus), clarificare (intrebari puse profesorului), testarea cunostintelor acumulate si completarea lor (elevul rezolva teste si teme).
Finalitatea unei clase virtuale este de a instrui elevi si in afara scolii si de a-i ajuta sa isi interiorizeze cunostintele noi mai repede. Obiectivele generale pot fi stabilite de profesorii coordonatori in functie de materialul didactic pe care doresc sa il expuna.
Modulul de clase virtuale a fost dezvoltat respectand in mare parte tot ceea ce se invata in cadrul cursurilor pentru obtinerea atestatului pentru modulul psiho-pedagogic luand in considerare lucrurile care se intampla intr-o sala de clasa si tinand cont de sfaturile date de profesorii cu care am discutat. Cu acest modul, pe langa modulele ce acopera invatarea individuala (sau neasistata), testarea individuala si ideea de competitie, acoperim acum si cazul de invatare asistata, astfel experior a devenit o platforma completa de invatare electornica (sau e-Learning mai bine zis).
Dupa cum se poate citi si pe forum in cadrul thread-ului Clase virtuale, am lansat o clasa virtuala pilot in care s-au inscris pana acum 6 elevi. Din data de 1 iulie aceasta clasa functioneaza si coletam permament feed-back, astfel in cele 3 saptamani de la inaugurarea acestei clase am inbunatatit acest modul cu cateva functionalitati astfel incat elevi si profesori sa aiba la indemana toate informatiile de care au nevoie. Aceasta clasa va functiona pana pe data de 15 septembrie, astfel speram sa adunam cat mai multe pareri, impresii si critici si sa avem acest modul bine pregatit pentru noul an scolar.
|