Home | Autentificare     
Experior LogoMath Logo

Aplicatii ale integralei definite


Autor: Dana Schiopu
Descriere: articol pentru Clasa a XII-a publicat in data de 25 Feb 2008, nivel de dificultate Dificultate.
Calculul ariilor multimilor cuprinse intre doua curbe: definirea ariei unei multimi din plan ca limita unui sir de arii de reuniuni finite de dreptunghiuri, aria subgraficului unei functii continue si pozitive este egala cu integrala Riemann a acelei functii, demonstratie; aria multimii determinate de graficele a doua functii continue egala cu integrala Riemann a modulului diferentei celor doua functii, exemple. Volumul corpurilor de rotatie: definirea volumului unui corp de rotatie ca limita unui sir de volume de reuniuni finite de cilindrii plini; volumul unui corp de rotatie determinat de o functie continua este egal cu integrala Riemann a patratului acelei functii inmultita cu constanta pi, demonstratie; volumul unui corp de rotatie marginit de suprafetele obtinute prin rotatia graficelor a doua functii continue este egal cu integrala Riemann a diferentei patratelor celor doua functii inmultita cu constanta pi, exemple. Lungimea graficului unei functii derivabile cu derivate continua: definirea lungimii graficului unei functii derivabile cu derivate continua ca limita a lungimilor liniilor poligonale ce au varfurile pe grafic si teorema de calcul al acestei lungimi cu demonstratie; exemple. Aria suprafetelor de rotatie: definirea ariei suprafetei de rotatie a graficului unei functii continue si pozitive ca limita unui sir de arii ale suprafetelor de rotatie a liniilor poligonale corespunzatoare si teorema de calcul a acestei arii cu demonstratie, exemple.
Domenii: Aplicatii ale integrabilei Riemann

3. Lungimea graficului unei funcţii derivabile

cu derivata continuă

Fie Math formula o funcţie continuă Math formula cu Math formula. Problema pe care o vom studia se referă la definirea lungimii graficului Math formula asociat unei asemenea funcţii Math formula. Este destul de natural ca lungimea lui Math formula să fie definită ca limita lungimilor liniilor poligonale ce au vârfurile pe curba Math formula, atunci când lungimile laturilor tind la zero.

Fie Math formula o diviziune a intervalului Math formula şi punctele Math formula de pe graficul Math formula de coordonate Math formula.

Figura 9

Unind Math formula cu Math formula, Math formula cu Math formula, ..., Math formula cu Math formula, se obţine o linie poligonală Math formula (Math formula depinde de diviziunea Math formula considerată ) ce are vârfurile pe curba Math formula. Aplicând teorema lui Pitagora, obţinem că distanţa dintre punctele Math formula şi Math formula este:

Math formula , Math formula şi deci lungimea Math formula a liniei poligonale Math formula este egală cu:

Math formula

Math formula

Definiţie: Fie Math formula o funcţie continuă. Spunem că graficul lui Math formula are lungime finită dacă există o constantă pozitivă Math formula, astfel încât pentru orice şir Math formula de diviziuni ale intervalului Math formula cu Math formula să avem Math formula, unde Math formula este lungimea liniei poligonale Math formula asociată diviziunii Math formula. În acest caz, numim Math formula lungimea graficului funcţiei Math formula.


Pagina 14 din 20 « Pagina anterioara        Pagina urmatoare »

Bibliografie


1. Manual pentru clasa a XII-a - Nastasescu C., Nita C., Grigore Gh., Burlacu D. - Editura: Didactica si Pedagogica
2. Elemente de analiza matematica vol. I - Ganga M. - Editura: MathPress