Optiuni Inapoi la biblioteca
|
Inele de polinoame. Proprietati aritmetice Autor: Dana Schiopu Descriere: articol pentru Clasa a XII-a publicat in data de 06 Feb 2008, nivel de dificultate . Polinoame cu coeficienti complecsi. Definirea sumei si a produsului a doua polinoame. Inelul polinoamelor peste un inel comutativ. Unitati intr-un inel de polinoame. Valoarea unui polinom. Functie polinomiala. Teorema impartirii cu rest; exemple. Divizibilitatea in inele de polinoame. Cel mai mare divizor comun a doua polinoame. Polinoame prime intre ele. Radacinile unui polinom; teorema lui Bezout; schema lui Horner; exemple. Domenii: ---
Fie un corp comutativ, un polinom din şi . Dacă , unde , divide pe în , atunci există un polinom , unic determinat, astfel încât .
Definiţie: Fie un polinom nenul şi o rădăcină a lui . Numărul astfel încât divide , iar nu divide pe se numeşte ordinul de multiplicitate al rădăcinii . Se mai spune că este o rădăcină multiplă de ordin a lui .
Teorema 10: Fie un corp şi un polinom nenul din . Dacă sunt rădăcini distincte ale lui , având ordinele de multiplicitate respectiv , atunci polinomul divide pe .
Demonstraţie:
Procedăm prin inducţie după . Pentru , teorema rezultă din definiţia de mai sus. Presupunem că ea este adevărată pentru şi să demonstrăm pentru . Din ipoteza de inducţie, polinomul divide pe , adică există astfel încât: .
Atunci
şi cum pentru orice , rezultă .
Notând avem cu . Deoarece este rădăcină a lui de ordin de multiplicitate , rezultă că este rădăcină a lui de acelaşi ordin de multiplicitate. Într-adevăr, cum şi cu , înlocuind obţinem .Simplificând cu rezultă , de unde , adică . Cum , atunci şi deci , unde . Rezultă că şi continuând procedeul de atâtea ori cât este ordinul de multiplicitate al rădăcinii a lui , obţinem . Deci , unde , adică divide pe .
|