Optiuni Inapoi la biblioteca
|
Inele de polinoame. Proprietati aritmetice Autor: Dana Schiopu Descriere: articol pentru Clasa a XII-a publicat in data de 06 Feb 2008, nivel de dificultate . Polinoame cu coeficienti complecsi. Definirea sumei si a produsului a doua polinoame. Inelul polinoamelor peste un inel comutativ. Unitati intr-un inel de polinoame. Valoarea unui polinom. Functie polinomiala. Teorema impartirii cu rest; exemple. Divizibilitatea in inele de polinoame. Cel mai mare divizor comun a doua polinoame. Polinoame prime intre ele. Radacinile unui polinom; teorema lui Bezout; schema lui Horner; exemple. Domenii: ---
Dacă este un inel comutativ, iar un polinom arbitrar, putem defini funcţia prin , oricare ar fi . Funcţia se numeşte funcţia polinomială asociată polinomului .
Orice funcţie de la la , care poate fi pusă sub forma unei funcţii pentru un anumit din se numeşte funcţie polinomială pe . Cea mai mare parte a funcţiilor de la la nu sunt funcţii polinomiale. De exemplu, dacă este corpul numerelor reale , funcţia modul pentru orice , nu este funcţie polinomială, deoarece nu este derivabilă în zero, iar orice funcţie polinomială este indefinit derivabilă.
Dacă , atunci funcţia este constantă, pentru orice . De aceea, elementele inelului considerate ca polinoame se numesc polinoame constante.
Pot fi funcţii polinomiale care să fie constante, chiar când , dar numai acele polinoame care aparţin lui se numesc constante.
De exemplu, fie inelul al claselor de resturi modulo . Dacă este polinomul , avem , oricare ar fi , dar nu este polinom constant.
(3.)
Teorema împărţirii cu rest.
Fie un corp comutativ. De exemplu, corpul poate fi oricare dintre corpurile de numere , sau corpul , cu număr prim. Vom arăta că proprietăţi similare are orice inel de polinoame , unde este un corp comutativ oarecare.
Teorema 6: (teorema împărţirii cu rest). Fie un corp comutativ, iar şi , cu , polinoame din . Atunci există polinoamele şi din , unic determinate, astfel încât cu .
Polinoamele şi se numesc câtul şi respectiv restul împărţirii lui prin .
Demonstraţie:
Vom arăta mai întâi existenţa polinoamelor şi . Procedăm prin inducţie după gradul lui . Fie gradul lui şi gradul lui . Dacă , luăm şi avem cu . Dacă , fie şi . Cum , iar este corp, rezultă că este inversabil. Considerăm polinomul cu coeficienţi în . Deoarece coeficienţii lui în şi în sunt egali, rezultă că .
|