Home | Autentificare     
Experior LogoMath Logo

Sisteme de ecuatii de gradul I


Autor: Dana Schiopu
Descriere: articol pentru Clasa a IX-a publicat in data de 09 Iul 2008, nivel de dificultate Dificultate.
Sisteme liniare de doua ecuatii cu doua necunoscute. Interpretare geometrica. Sisteme echivalente, transformari. Metode de rezvolvare: metoda reducerii, metoda substitutiei. Aplicatii. Probleme care se rezolva cu ajutorul sistemelor.
Domenii: ---

Numerele Math formula se numesc coeficienţii necunoscutelor, iar numerele Math formula se numesc termenii liberi ai sistemului Math formula.

Dacă Math formula sistemul se numeşte liniar omogen.

Se numeşte soluţie a sistemului Math formula orice cuplu Math formula care este soluţie pentru fiecare din ecuaţiile sistemului.

Pentru sistemul liniar omogen cuplul Math formula este întotdeauna soluţie (numită banală).

A rezolva sistemul Math formula înseamnă a-i determina soluţiile (dacă există).

Spunem că sistemul Math formula este:

1) Compatibil determinat dacă are o unică soluţie.

2) Compatibil nedeterminat dacă are mai mult de o soluţie.

3) Incompatibil dacă nu are soluţii.

Interpretarea geometrică a acestui fapt algebric este următoarea: în planul cartezian reprezentarea grafică a soluţiilor ecuaţiilor din Math formula sunt două drepte de ecuaţii:

Math formula

Math formula

Dacă sistemul Math formula este compatibil determinat având soluţia Math formula înseamnă că punctul Math formula din plan se află pe fiecare din dreptele Math formula şi Math formula. Deci Math formula este punctul de intersecţie al acestor două drepte.

Aşadar: pentru a obţine punctul de intersecţie a două drepte concurente se rezolvă sistemul format din ecuaţiile celor două drepte.

Dacă sistemul Math formula este compatibil nedeterminat înseamnă că mai mult de două puncte având coordonatele din mulţimea Math formula a soluţiilor sistemului se află pe cele două drepte. Cum două puncte distincte determină o unică dreaptă deducem că dreptele Math formula coincid, adică

Math formula .

În fine când sistemul Math formula este incompatibil, situaţia corespunde în planul cartezian cu faptul că dreptele n-au puncte comune, adică sunt paralele. Deci Math formula.


Pagina 2 din 14 « Pagina anterioara        Pagina urmatoare »