Elemente de combinatorica Autor: Iulia Liberis Descriere: articol pentru Clasa a X-a publicat in data de 05 Feb 2008, nivel de dificultate . Multimi finite si ordonate. Exemple. Domenii: Elemente de combinatorica
Elemente de combinatorică.
Mulţimi ordonate, finite
În diferite ramuri de activitate se întâlnesc probleme care se referă la combinaţii de numere, litere sau alte obiecte.
Ca exemplu, într-o şcoală sunt clase de elevi care trebuie distribuite în clase. În acest capitol vom putea afla în câte moduri se poate realiza acest lucru.
Sau, la un joc, din 10 numere, trei sunt câştigătoare. Vom putea afla câte posibilităţi avem de a grupa câte trei numere din 10.
COMBINATORICA este partea matematicii care arată câte combinaţii diferite pot fi formate plecând de la un anumit număr de obiecte.
Domeniile în care sunt utilizate metode ale combinatoricii sunt multiple, printre care pot fi enumerate probleme de transport şi stocare a bunurilor, codificarea şi decodificarea informaţiilor, legături având cu probleme de programare liniară şi statistică.
Mulţimi ordonate
În catalogul unei clase elevii sunt trecuţi în ordine alfabetică:
1. ANDRONACHE MARIA
2. BĂRBULESCU IRINA
---------------------------------
20. OPREA MARIAN
---------------------------------
25. VASILE ADRIAN.
în sensul în care primul din catalog este ANDRONACHE MARIA, al doilea este BĂRBULESCU IRINA..., al douăzecişicincilea este VASILACHE ADRIAN.
Aceiaşi elevi pot fi trecuţi pe o listă după data naşterii (de la cel mai mic la cel mai mare ca vârstă).
1. BĂRBULESCU IRINA (1.XII.1983)
2. OPREA MARIAN (10.XI.1983)
--------------------------------
24. ANDRONACHE MARIA (18.II.1983)
25. VASILE ADRIAN (31.XII.1982)
În ambele cazuri s-a scris aceeaşi mulţime, a elevilor unei clase, dar într-o altă ordine. Cele două mulţimi diferă prin ordinea de dispunere a elevilor.
Materiale Didactice Asemanatoare Elemente de combinatorica si aplicatii
|